Kotinörtin päiväkirja

Julkaistu Taloustaito -lehden vanhusten IT palveluista kertovan jutun kainalona elokuussa 2008. Mielestäni hauska kuvaus perhepiirissä tapahtuvasta “IT tuesta”, perustuen reaalimaailmaan. Tosin myöhemmin kun molemmista vanhemmista on aika jättänyt, ajoittainen uupuminen näihin avunpyyntöihin muistuu mieleen lähinnä sympaattisena.

Nyt kun on ensimmäinen lomapäivä, voinkin alkaa purkaa kertynyttä työjonoa. 

Ensimmäinen etappi on äiti, jonka tietokoneessa on jo pitempään esiintynyt outoa hyytymistä. Pian ilmenee, että vastoin ennakko-odotuksia vika ei olekaan tuolin ja laitteen välissä, vaan koneessa on kuin onkin ilmeisesti laitevika. Pakkaan sen autoon ja vien matkan varrella olevaan huoltoliikkeeseen katsottavaksi.

Lähden vuorostaan kännykkäongelmia potevan isän luokse. Hänellä on uusi Nokia Navigator -kännykkä, jossa on ominaisuuksia enemmän kuin lääkäri määrää.

Kun tulen paikalle, sängyn päällä makaa valikoima eri-ikäisiä kännyköitä kuoret ja akut irrotettuina, kuin preparoidut sammakot. Isä on vaihdellut muistikorttia kännykästä toiseen aina sen mukaan mikä milloinkin sattuu toimimaan.

Ensimmäinen ongelma on soittoäänen kuulumattomuus uudessa puhelimessa. Selviää, että yhtä näppäintä pitempään painamalla vaihtuu käyttöprofiili äänettömään. Toiseksi vaihdan puhelimen käyttönäkymän, kärpäsenläiskän kokoisine ikoneineen, tutumpaan luetteloon, jos se auttaisi toimintojen löytämisessä.

Varsinainen ongelma koskee kuitenkin puhelimen kuvien siirtämistä tietokoneeseen. Kun puhelimen kytkee tietokoneeseen, arkisto-ohjelma ei automaattisesti käynnisty kuten aiemmin. Laitan johdon kiinni ja neuvon, kuinka kuvat löytyvät näkyviin tulevasta muistiyksiköstä ja ne voi siirtää hiirellä raahaamalla kovalevylle tai mihin tahansa haluamaansa ohjelmaan. Epäilen, että asiasta ei kuulla viimeistä kertaa.

Lähtiessä näytän vielä jälleen kerran, miten digiboksiin nauhoitetaan ohjelmia ja niitä katsotaan.

Kotona on jo odottamassa sähköposti, jossa kummisetä haluaa jatkaa sukujuhlissa alkanutta keskustelua VHS-nauhojen siirtämisestä DVD:lle. Myös siskolta on soittopyyntö. Hänen ongelmansa koskee lasten tietokoneen yllättäen “poikittain” kääntynyttä näyttökuvaa. Asia on ihan outo, mutta laitan googleen “windows screen sideways” ja heti ensimmäinen hitti osuu keskusteluun, jossa kerrotaan järjestelmässä olevan ominaisuuden, jolla tietyllä näppäinyhdistelmällä saa näytön kääntymään sivuttain.

Välillä tulee soitto tietokonehuoltoliikkeestä. Vika logiikkakortissa ja korjausarvio 450 euroa – 4 vuotta vanhassa koneessa. Sovimme, että jos ostamme vain kaksi kertaa kalliimman uuden koneen, hinnassa hyvitetään huollon tarkastusmaksu 80 €. Buukkaan kalenteriin uuden koneen haun ja asentamisen käyttöön.

Mutta valoa näkyy tunnelin päässä. Vaimo kertoo, kuinka 16-vuotias poika on selvittänyt aiemmin päivällä hänen sähköpostinsa ongelman. Lisäresursseja pienen jatkokoulutusjakson jälkeen tiedossa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *