“Suomalaiset pärjäävät aina!”

Julkaistu Rakennustekniikka -lehdessä 1/2009 nimimerkillä Harjakainen

Otsikon mukainen lausuma on erään tuttavani. Hänellä on Suomen, Englannin ja USA:n kansalaisuudet ja jalkapallouransa aikana hän oli kiertänyt maapalloa monelta kantilta. “Kadun miehen” vaiston mukaan suomalaisilla ei ole hätää kansainvälisessä kilpailussa. Täällä asiat on hyvin organisoitu ja systeemit toimivat, ihmiset ovat työteliäitä ja rehellisiä. 

Asian vakuutukseksi lentokentän parkkihallissa huomasimme, että parkkilippu oli kadonnut. Soitimme automaatissa lukevaan numeroon ja hetkessä paikalle tuli ystävällinen virkailija, jolle voimme maksun suorittaa ja joka antoi uuden lipun.

Vastaava tilanne jossain muualla olisi kuulemma johtanut tuntien selvittelyyn, lisämaksuihin ja kaikenlaiseen ikävään. “You would have been in trouble”, hän kuvasi.

Jos sellun keittäminen tai kännyköiden valmistaminen loppuu, tilalle tulee jotain muuta. Tulevaisuudessa menestystä ei enää ratkaise sarjatuotannon edut vaan joustavuus, innovatiivisuus ja palvelujen sisältö. Se tarkoittaa siis koulutusta ja laaja-alaisuutta. Sitä meiltä löytyy.

+++

Joten vaikka lähitulevaisuus näyttää ikävältä, liikaan synkistelyyn ei ole aihetta. Jo muutaman vuoden kuluttua murheenamme on jälleen hyvän työvoiman saanti ja tuotantokapasiteetti. Nyt ei parane menettää alalle pyrkiviä nuoria niin kuin tehtiin edellisessä isossa lamassa. 

Muutoksia on kuitenkin luvassa. Kun näinä aikoina on tapana ennustaa, myös Harjakainen heittää parit ennusteet peliin.

  • Ikävin hetki on kesällä, kun vanhat työt ovat päättyneet eikä uusia ole saatu käyntiin. Vaikeinta on toki niillä, jotka ovat joutuneet jo ”ensimmäisen kierroksen” uhreiksi, mutta he tulevat saamaan seuraa, monin verroin sen mitä tähän mennessä on nähty.
  • Vaikutuksilta ei välty myöskään ylin johto. Nykyinen johtajapolvihan on saanut elää tasaisen nousun aallonharjalla helppoa elämää. Tulevina aikoina todellinen karva tulee esiin ja omistajat eivät haparointia kauan katsele. Monessa yrityksessä haetaan lisää dynaamisuutta ja pörssiuskottavuutta johdon vaihdolla.
  • Yritysjärjestelyitäkin tapahtuu. Kun rahoitusongelmia tulee niin vahvemmat popsivat heikompia. Viimeksi potin korjasivat ruotsalaiset. Tahtovatko ranskalaiset rakentajat nyt saada jalansijan tänne ydinvoiman ihmemaahan?
  • Rahat loppuvat muiltakin kuin gryndereiltä, kun alihintaiset ja tappiolliset urakat mätänevät käsiin. Konkursseja tulee ainakin pienissä ja keskisuurissa. Kaikki haluavat hintoja alas, mutta joku raja siinäkin on kun palkat eivät jousta ja katteestakin pitäisi jotain jäädä yrityksen pyörittämiseen.

+++

Miten tämä lama saadaan tapettua mahdollisimman vähin vaurioin tulevaa nousua ajatellen?

  • Huolehtikaa henkilöstöstä, myös irtisanotuista. Väen vähennykset ovat välttämättömyys, mutta se pitäisi hoitaa niin että tie pysyy auki myös takaisin päin. Firmoissa puhutaan outplacementista, mutta jo säätyisän työtodistuksen tekeminen tuntuu ylivoimaiselta. Tämän päivät töppäysten korjaamiseen tarvitaan tulevaisuudessa taas monta imagokampanjaa. 
  • Kun yleiskulujen karsintaan joudutaan, niin miettikää sellaistakin asiaa kuin keskijohtoa, tuota ikuista tiedonkulun solmukohtaa, vai oliko se tulppaa, työmaiden ja johdon välillä. On suhteellisen uusi ilmiö, että työmaiden pyörittämiseen tarvitaan projektihenkilöstön lisäksi työpäälliköitä. Sellaisia ei nytkään tarvita kaikissa rakennusliikkeissä tai alueyksiköissä. Mikä on tämän koko ajan kasvavan joukon toimenkuva? Onko nykyinen organisointitapa tehokkain mahdollinen?
  • Kun karsitaan, täytyy olla tarkka siitä, mistä pidetään kiinni. Missä ovat tulevan nousun ydinosaamiset, joita ei sovi menettää huonoinakaan aikoina? Piileekö lamassa mahdollisuuksia hankkia niitä uusilta alueilta paljon helpommin kuin hyvänä aikana? Nyt jos koskaan tarvitaan strategista ajattelua, eikä pelkkää juustohöylällä kurjistamista. Olisi piristävää jos rakennusliikkeet tekisvät hiukan toisistaan poikkeavia selviytymisstrategioita.
  • Älkää sortuko alihintaisiin tarjouksiin. Se on karhunpalvelus itselle ja koko alalle.  Onhan rakentaminen kivaa, mutta ei niin kivaa että siitä ihan maksaa pitää.

Tänä päivänä tuomionpäivän profeettoja riittää, mutta ehkä hieman yllättäen Harjakainen kieltäytyy liittymästä siihen joukkoon. Nousu tulee, ehkä nopeammin ja yllättävämmin kuin luullaan, niin kuin tämä laskukin tuli. Olemmeko siihen valmiita?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *