Nopeat putkiremontit, totta vai tarua?

Korjausrakentaminen-lehti 3/2018

Supernopeita, alle kuukauden mittaisia putkiremontteja on yritetty saada markkinoille useampaan otteeseen – ensin tekniseen menetelmään perustuvaa Consti Ideal -menetelmää ja sitten Firan kahden viikon putkiremonttia. Korjausrakentaminen-lehden kesällä 2018 tekemän katsauksen perusteella ne eivät näyttäisi tehneen läpimurtoa, mutta hyvä uutinen on se, että aikataulut ovat yleisesti nopeutuneet. 

Miksei huippunopeita putkiremontteja sitten haluta tehdä? Yksi syy lienee se, että ne perustuvat usein ylitöihin ja runsaaseen resurssien käyttöön, jolloin ne voivat olla tekijöilleen raskaita. Tekniset menetelmät taas soveltuvat parhaiten taloihin, missä kylpyhuoneet sijaitsevat linjassa ja jokainen kylpyhuone on samanlainen. Kylpyhuoneen kokokin saattaa pienentyä.

Edelleen on näyttämättä, että nopeus näkyy myös kustannusten säästönä. Kokemukset viittaavat pikemmin päinvastaiseen. Yritykset eivät myöskään voi ottaa riskejä laadun suhteen, koska nopeissa remonteissa laatuvirheet kostautuvat monin verroin. 

Haasteita lisää sekin, että remonteissa työaikaa usein rajataan – iltaisin ei voi yleensä työskennellä ja kaupunkiympäristö asettaa omat haasteensa. 

Nopeudesta puhuminenkin on vaikeaa, koska yksiselitteistä määrittelyä putkiremontin läpimenoajalle ei ole olemassa; yksi puhuu remontin kokonaiskestosta – aina tilauksesta suunnitteluun, toteutukseen ja huoneiston luovutukseen asti, toinen asunto- tai linjakohtaisesta aikataulusta. Vaihtelua on siinäkin, lasketaanko asunnon läpimenoaikaan vain se aika, kun vesi on poikki, vaikka muita töitä asunnoissa tehtäisiin.

Putkiremontit vaikuttavat haasteista huolimatta nopeutuneen 2010-luvun loppupuolella. Perinteisissä putki- ja kylpyhuoneremonteissa tarjottiin vuonna 2018 usein 6–8 viikon, jopa 4 viikon asuntokohtaisia aikatauluja, kun pari vuotta aikaisemmin puhuttiin ehkä 12–14 viikon aikatauluista. Remonttien kokonaiskestotkin ovat sen myötä lyhentyneet, mutta aikatauluja on hankala verrata, kun kohteetkin ovat erilaisia.

Remonttien nopeuttamiseen on monenlaisia keinoja ja lähestymistapoja. Kun yhden mielestä nopeus on seurausta hyvästä työnsuunnittelusta ja tasaisesta tuotannosta, toisessa nopeuttamiseen pyritään itsetarkoituksena. Kolmas haluaa saada remontin nopeasti liikkeelle ja pyrkii koko kohteen lyhyeen toteutusaikaan. Työnsuunnittelun ja resurssien käytön lisäksi nopeuttamiseen pyritään esivalmistetuilla elementeillä sekä siirtämällä valmistusta tehtaaseen.

Asiakas on varmasti hämmentynyt kaiken keskellä. Saako sitä parin viikon remonttia mistään, ja miten vertailla eri toimijoita? Toisaalta putkiremontti nähdään tilaisuutena teettää muitakin remontteja – esimerkiksi keittiö- ja saunaremontteja – ja siksi nopeus ei olekaan tärkein asia vaan edelleen hinta ja palvelukyky. 

Hinta, laatu, nopeus ja palvelukyky ovat kaikki toivottuja asioita, joiden painoarvo voi hieman vaihdella taloyhtiöstä riippuen. Nopeutta ei voi nostaa kovin tuntuvasti ilman, että muita tavoitteita lyödään samalla korville.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *