Julkaistu Rakennustekniikka -lehdessä 1/2007 nimimerkillä Harjakainen
“Rakentamisen rappio syvenee” otsikoi Tekniikka & Talous Roti-asiantuntijapaneelin tulosta. Ehkä ihan näin ei olisi toimikunta halunnut asiaa uutisoitavan, mutta viesti tuli selväksi. Kun rakennusalaa on vuosikymmenet ruoskinut media oikealta ja vasemmalta, nyt teemme sen siis itse.
Mutta ketä Roti-paneeli itse asiassa arvostelee? Sehän antaa arvosanat rakennetun ympäristön tilalle. Siis rakennuksille, liikenneväylille ja yhdyskuntarakenteille. Siinä ei oteta kantaa rakentamisen laatuun, pikemmin sen määrään… kun rakentamista tai korjaamista on liian vähän, ympäristö rappeutuu. Me rakentajat osaisimme siis kyllä pitää rakennukset kunnossa, mutta ymmärtämätön omistaja ei tahdo maksaa siitä.
Onko siis kaikki vuodet haukuttu väärää puuta? Ei vika olekaan rakentamisessa tai sen laadussa, vaan kiinteistönpidossa! Siksi tulee hometta tupaan ja lunta korviin.
***
Totta on, että kiinteistöala on kriisissä. Asuntokanta on pääosin täysien amatöörien hoidossa: maallikkohallitusten ja isännöitsijöiden, joiden asiantuntemukseen ei rakentaminen tai rakennuttaminen kuulu. Yrityspuolella taas ei omien kiinteistöjen omistaminen enää ylipäätään kiinnosta ja omat rakennuttamis- ja ylläpito-osastot on viilattu pois. Kiinteistösijoittajia taas kiinnostaa “rakennetun omaisuuden tila” vain niin kauan kuin siitä saa tuottoa, ja elinkaariajattelu rajoittuu alle 10 vuoteen. Julkisella puolella on pulaa niin rahasta kuin osaamisesta; korjataan vasta pakon edessä ja kilpailuttamisella varmistetaan kaikkein heikoin palvelutaso.
Jos rakennusala on sirpaloitunut, kiinteistöala on sitä vielä enemmän. Ala on pienten isännöitsijä-managerien ja huoltoyhtiöiden vallassa. Ja vaikka taustalla olisikin iso organisaatio, yksittäiset isännöitsijä-managerit toimivat edelleen kuin omat pienyrityksensä joilla on oma maasutusverkostonsa. Toimintamalli palvelee enemmän isännöitsijää itseänsä kuin omistajaa tai hänen kiinteistöään.
Kaiken lisäksi, keitä ovat nuo kiinteistöalan osaajat ja onko heitä? Leipääntyneitä mestareita ja insinöörejä, jotka ovat päätyneet teknisiksi managereiksi jäähdyttelemään. Merkonomeja joilla on vähän kesämökkitason rakentamiskokemusta. Eihän kiinteistöalan ammattilaisia edes kouluteta missään, hyvä jos osaaminen osuu edes jollekin alueelle jota siinä työssä tarvitaan.
Siis kiinteistöala on hyvä syntipukki rakennetun ympäristön alennustilalle.
***
Vaan mistä apu rakennus- ja kiinteistöalan ahdoinkoon? Sillä yhtä ja samaahan ne nykyään ovat. “Klusteri” on ollut yksi vuosikymmenen kulunein iskusana ja monenlaisia verkostoja tarjoillaan vastaukseksi alan sirpaloitumisen tuomiin ongelmiin.
Rakennusyhtiöt ovat muuttuneet palvelutaloiksi, jotka haluavat koko elinkaaren kestävää kumppanuutta. Vastaavasti kiinteistökonsultointia ja -huoltoa tarjonneet yritykset ovat ahmineet rakennuttamisosaamista ja peräti kasvattaneet pieniä rakennusyhtiöitä sisäänsä. Lisäksi monenlaiset konsultit häiläävät siinä välissä omilla palveluillaan. Ei meiltä siis toimijoita puutu, jotka ovat kykeneviä ja halukkaita vastaamaan kiinteistökamman rappiotilan tuomiin haasteisiin.
Tästä muutoksesta pitäisi löytyä vastaukset nykyisiin haasteisiin, samalla kun kustannukset nousevat ja väki loppuu. Pitäisi pystyä kehittämään sellaista palvelutarjontaa, että sitä on helppo ja edullinen tilata. Niin että omistajan ei oikeastaan tarvitsekaan kantaa kiinteistöstään huolta, koska me teemme sen hänen puolestaan.
Nyt kun on kymmenkunta vuotta puhuttu elinkaariajattelusta, voisi olla aika ryhtyä tekoihin.